De plafond ventilator is oud maar nog steeds erg geliefd

plafondventilator
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De plafondventilator mag dan al bijzonder oud zijn, het is nog steeds een van de eenvoudigste en doeltreffendste manier om het wooncomfort te verhogen. Hij is ruim een eeuw oud en is blijvend populair. Omdat die zo geliefd is, is de ventilator er in vele uitvoeringen, materialen en stijlen te koop. 
Hij is niet alleen functioneel, de plafondventilator is ook bijzonder decoratief.
 
Werking
De motor kan twee kanten opdraaien en daardoor kan een zuigende en een blazende werking worden verkregen. De motor kan in drie standen worden gezet, langzaam, gemiddeld en snel.
De bediening kan met twee koorden maar ook via afstandsbediening en wandbediening.
 
plafondventilator
 
In de winter
Door de ventilator op de zuigstand te zetten, zal koude lucht worden aangezogen. De warme lucht die zich bovenin bevindt vloeit langs de zijkanten omlaag. Daardoor krijgt u het sneller warm.
 
In de zomer
De lucht wordt dan naar beneden geblazen waardoor een wind ontstaat. Deze wind zorgt dat transpiratie sneller verdampt en dat wordt als aangenaam ervaren. De motor moet dus in de blazende stand staan.
 
Effectiviteit
Deze is afhankelijk van de bladlengte. Hoe langer de bladen, hoe groter de invloed. De bladen variėren van 100 tot 135 centimeter.
Ruimte tussen de bladen. Onvoldoende ruimte tussen de bladen is onvoldoende luchtaanzuiging. Daarom wordt gekozen voor vier bladen.
De draaisnelheid. Hoe sneller, hoe groter de luchtstroom. De draaisnelheid wordt gemeten in rotaties per minuut.
De oppervlakte van de bladen. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer lucht er zal worden verplaatst.
De bladenkanteling. De ontstane stroom is afhankelijk van de hoek waaronder de bladen staan.
Is de kanteling te hoog, dan zal er meer weerstand ontstaan en moet er een groter vermogen worden geleverd. Is de kanteling te laag, dan is het effect minimaal. De perfecte kanteling ligt op 15 graden.
 
plafondventilator

Optimale werking
Zorg voor een juiste afstand tussen plafond en ventilator. Plaats de plafondventilator volgens voorschrift. Het gewicht van een plafondventilator ligt tussen de 15 en 25 kilo.
Ook de afstand tussen de gebruikers en de plafondventilator moet juist zijn.
Tenslotte de montage. Alle schroeven moeten goed en evenredig worden aangedraaid anders kan er gewiebel ontstaan. Dat kan de levensduur negatief beļnvloeden.
 
plafondventilator