Het a- ventilatiesysteem geeft ventilatie op een natuurlijke manier

natuurlijke ventilatie
 
 
 
 
 
 
 
 
Kenmerk is dat de toevoer van verse lucht en de afvoer van afgewerkte lucht verlopen zonder dat er ventilatoren aan te pas komen.
 
Het verloop van aan- en afvoer wordt bepaald door drukverschillen tussen buiten en binnen. Hoe meer wind, hoe meer de ventilatie zal toenemen.
Het verloop van aan- en afvoer wordt ook bepaald door temperatuurverschillen tussen de buitenlucht en het vertrek. In de winter is het temperatuurverschil het grootst omdat de natuurlijke warmtecirculatie beter is. Het gevolg is dat de ramen in de winter minder ver openstaan.
 
natuurlijke ventilatie
 
Waarom is ventileren zo belangrijk?
Iedereen heeft frisse lucht nodig. Lucht wordt verder gebruikt door een geiser en door het koken. Er kan koolmonoxide ontstaan als er te weinig zuurstof is in een ruimte.
Te weinig ventileren kan ook zorgen voor een hoge luchtvochtigheid en kan vervolgens leiden tot schimmelvorming en tot luchtwegklachten.
 
Voordeel
De menging tussen afgewerkte lucht en aangevoerde lucht is bijna altijd goed te noemen.
 
natuurlijke ventilatie
 
Nadeel
Omdat het natuurlijk is heeft men geen controle over de aanvoer en over de afvoer. In de winter zal de natuurlijke ventilatie te goed werken met daarbij kans op tocht.
In de zomer zal deze ventilatie minder goed werken. In de winter blijven ramen meestal gesloten en dan komt er te weinig verse lucht naar binnen.
 
Werking
Houd klepraampjes en ventilatieroosters altijd open. Het beste is als de ventilatieroosters tegenover elkaar zitten want daardoor ontstaat een optimale luchtdoorstroming. Het totale oppervlak van de luchtroosters moet tenminste 100 centimeter breed zijn en 10 centimeter hoog.
 
a-ventilatiesysteem