Het b- ventilatiesysteem geeft mechanische toevoer en natuurlijke afvoer

mechanische ventilatie
 
 
 
 
 
 
 
Dit wil zeggen dat ventilatie via mechanische toevoer is met een natuurlijke afvoer. Verse lucht wordt in een woning gepompt met behulp van een of meerdere ventilatoren. Dat pompen gaat langs aanvoeropeningen. Het gevolg hiervan is dat de afgewerkte lucht wordt gedwongen via de afvoeropeningen in de vuile ruimten moet verlaten. De afvoeren komen uit in een kanaal die boven de nok van het dak uitsteekt.
 
Niet meer toegepast
Het wordt niet meer toegepast. Dat komt omdat er twee kanalenstelsels nodig zijn en dat maakt deze manier bijzonder duur.
 
Verdere nadelen
Elke ruimte waarbij een afvoer moet komen moet worden aangesloten op de natuurlijke afvoerpijp. Het ideale zou zijn dat alle vochtige ruimten bij elkaar zouden liggen. Is dat niet het geval, dan moet men diverse afvoerpijpen plaatsen.
De aanschafprijs van de toevoerventilator met roosters en kanalen. Er is ook veel warmteverlies!
 
Tips voor een juiste luchtafvoer
Bij een hoge vochtigheid in de woning moet er altijd een constante ventilatie zijn en daarbij moet het niveau ook hoog zijn.
 
Afvoeren van vocht moet bij de bron beginnen zoals de afzuigkap boven het fornuis. De afvoer is daardoor efficiŽnt en daardoor minder energieverlies.
 
b-ventilatiesysteem