C-ventilatiesysteem is met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer

gecombineerd ventileren
 
 
 
 
 
Ventileren is verse lucht toevoegen aan droge ruimten in een gebouw en afgewerkte lucht afvoeren uit vochtige ruimten.
Vochtige ruimten zijn badkamer, keuken, toilet en de wasplaats. Droge ruimten zijn slaapkamers en de woonkamer. Dit ventilatiesysteem gaat via natuurlijke toevoer en mechanische afvoer.
 
De toevoer
En die vindt plaats via regelbare toevoerroosters. Deze roosters komen in of bovenop de ramen.
Het regelen kan op twee manieren. De eerste is de manuele manier. De tweede manier is een zelfregelend rooster en deze ventileren energiezuiniger. Als het debiet te hoog wordt, dan zal het klepje vanzelf sluiten.
 
De doorvoer
Heel belangrijk natuurlijk want de lucht moet zich kunnen verplaatsen. Dat gaat van de woonkamer en slaapkamers naar de vochtige ruimten. In de tussendeuren worden daarom doorvoeropeningen gemaakt. Dat zijn kleine roosters die niet afsluitbaar zijn.
 
combi ventilatie
 
De afvoer
Vanuit een vochtige ruimte zit een luchtkanaal die naar een centraal geplaatste ventilator loopt. Het luchtkanaal heeft een flinke diameter; tussen de 8 en 12 centimeter.
De ventilator zal voor de afvoer zorgen van de vochtige lucht. Is er veel vochtige lucht af te voeren, dan zal de ventilator het debiet verhogen. Bij weinig vochtige lucht zal het debiet naar beneden gaan.
 
Nadeel
De prijzen van de toevoerroosters, de kosten van de afvoerventilator inclusief roosters en kanalen liggen hoog.
En er is veel warmteverlies.
 
combi ventileren